Експлозията нанесе и сериозни щети

12 души са в неизвестност, ден след експлозията в руския завод за оптическа електроника на 50 километра североизточно от Москва. Взривът отне живота на най-малко един човек и рани повече от 60. Според разследващите - в нает от частна компания склад на територията на завода е било съхранявано пиротехническо оборудване. Десетки жилищни сгради в близост, както и две училища, спортен комплекс и магазин, са понесли щети, съобщиха властите в Московска област.

„Причината за взрива и броят на засегнатите все още не са уточнени. Въпреки че вече можем да заявим, че версията за нападение с дрон не е потвърдена”, заяви Олга Вради, ст. асистент от Следствения комитет на Московска област.

„Всичко започна да се тресе. Не разбирахме какво точно се е случило... Помислихме си, че може да е било земетресение. Взривът беше толкова силен… Димът се издигаше нагоре, целият прах се вдигна от земята и после ни покри във фабриката”, разказа Валери.

„Отначало помислих, че е гръм. После обаче разбрах, че е нещо страшно… Сега разбирам как се чувстват хората в Белгородската област, която граничи с Украйна. Там това се случва постоянно… Страшно е, ужасяващо е. Моля се на Бога да не се случва никога повече. Нито от другата страна, от украинската страна, нито тук. Такива неща не бива да се случват в 21-ви век!”, посочи Марина Воропаева.