Мъж потърсил помощ заради сина си, който работи там, но му отговорили да звънне в полицията във Варна

След репортаж на NOVA - наказват дисциплинарно служител на Ситуационния център в МВнР. Причината - български студенти се оказват в епицентъра на пожарите в Хавай, близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от центъра ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна.

Глория Николова успя да се свърже с българите в град Лахайна, след като днес за първи път от седмица имат ток.

Шестима са студентите, които в момента се намират на остров Мауи, има и още 12 българи, които са на най-големия остров – Хавай. Всички те са добре.

ПОЖАРИТЕ НА ХАВАИТЕ: Шестима български студенти – в епицентъра на бедствието

Те разказаха пред екипа ни, че никога няма да забравят страха от преживяното. Виждали са огъня на метри от хотела, в който работят, чакали са евакуация под звуците на експлозии, но така и не са я дочакали.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят в Хавай.

„Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказа Христо Кънчев.

В град Лахайна спират токът и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на външното ни министерство с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Съветът - да звънне на полицията във Варна.

„Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа”, коментира Христо.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание.

„Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

В крайна сметка Христо сам намира начин да се свърже с близките си.

„Аз се провесвам над една тераса и ми споделят мобилни данни, защото единственият начин да хванем интернет беше през една тераса провесени”, разказва Христо Кънчев.