Вътрешните санкции при подобни нарушения са до 100 лева

Шофьор на автобус в столичния градския транспорт сърфира в интернет, докато вози пътници. Видеото със скандалните кадри обиколи социалните мрежи. Междувременно NOVA получи още сигнали за подобни нарушения. А камерата ни засне няколко само за броени минути. Практика ли е шофьорите да сърфират, докато карат десетки пътници?

Кадри в интернет показват как шофьор с 20-годишен опит, сърфира в интернет, докато вози пътници по линия 94. От ЦГМ открили кой е водачът.

„Той обясни, че става дума за дългоочаквана и спешна комуникация с човек, който се грижи за здравословното състояние на негов близък в провинцията. Осъзнава нарушението си и съжалява за постъпката си”, каза Кирил Георгиев, директор на гараж „Малашевци”.

От Центъра за градска мобилност ще санкционират водача. Според пътни експерти поведението му е много рисково.

„Той не вози един човек, той вози много хора вътре в превозното средство”, коментира Диана Русинова, пътен експерт.

Само преди седмица тя заснела водач да говори по телефона без хендсфри.

„Това е опасно, защото вниманието на водача се разсейва. Вниманието на водача се разсейва дори, когато държи телефона и говори с някого, а какво остава да чати, да сърфира, всякакви неща, които не са свързани с шофирането”, пита Русинова.

Междувременно NOVA получи още едно видео на ватман, заснет да сърфира в интернет, докато управлява трамваи. Вътрешните санкции при подобни нарушения са до 100 лева.

„Санкциите са съобразно Кодекса на труда и вътрешните правила на дружеството”, обясни Георгиев.