Огледите на местопрестъплението продължават

След покушението срещу Алексей Петров все още няма официална информация от прокуратурата и полицията дали разследването води към някаква следа за конкретен извършител.

Огледите на местопрестъплемнието продължават. Основните версии, които се спрягат неофициално, са финансови или политически обвързаности.

Бившата барета и сътрудник на ДАНС стана обект на показен разстрел в местността „Бай Кръстю”. Сигналът за убийството е подаден от случайно преминаваща двойка украинци, а при атаката пострада и жена, близка до Петров. Тя е настанена в „Пирогов”. Лекарите обявиха, че вече няма опасност за живота ѝ, но състоянието ѝ остава тежко.

Три изстрела убили Алексей Петров (ОБЗОР)

Според журналиста Стефан Миланов тактиката на институциите да не казват нищо по случая е правилна.

„Мълчанието на разследващите органи е по-скоро правилно, тъй като имаме престъпление, което едва ли е извършено след спонтанно възникнала разправия на алеята”, коментира журналистът от „Клуб Z”.

Фактът, че службите не дават подробности около показния разстрел, е причината в публичното пространство да се появят различни спекулации.

„Това, което знае властта до момента - безспорно установените факти и обстановката, трябва да го комуникира по някакъв начин. Именно мълчанието поражда слухове, създава огромен вакуум, в който влизат всевъзможни информации от типа, че Алексей Петров е бил гарант и архитект на тази „сглобка”, коментира журналистът Асен Григоров.

Версиите за стрелбата и мотивите на убиеца все още са неясни. Силната политическа амбиция на Алексей Петров през последните месеци е сред основните версии, казва анализаторът от Центъра на изследване на демокрацията Тихомир Безлов. 

„Ролята му по време на отстраняването на Иван Гешев и тази му посредническа функция за формирането на правителството беше важен канал, според мен, между Кирил Петков и Бойко Борисов”, заяви Безлов.

Но експертите по сигурността не изключват и останалите версии.

„Трябва да се търси причина в предишни негови конфликти със силовите групировки. Също така - в бизнес интереси и сфери, в които той е навлязъл”, заяви експертът по сигурност Димитър Гърдев.

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК