Решението ще бъде взето на следващото заседание

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Те бяха представени в доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

Решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността и ще бъдат предложени на правителството.

ГЕРБ-СДС внесе предложение за отмяна на дерогацията на „Лукойл”

Предложението за предсрочно прекратяване на дерогацията беше внесено от народни представители на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Движение за права и свободи". Мотивите бяха, че "Лукойл" трупа печалби, но за сметка на това цените на бензина и дизела за потребителите остават високи.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. 

В същото време тече и 30-дневният срок, в който „Лукойл Нефтохим Бургас” трябва да предаде концесията на държавата. До 15 септември трябва обекта да бъде издаден, ако не е - министърът на транспорта трябва да отправи мотивирано искане до Областния управител за изземване на пристанище "Росенец" от компанията. 

Започна процедурата по прехвърляне на “Росенец” към държавата