Някои търговци започнаха да складират газ в Украйна

Цената на природния газ достигна двумесечен връх – 40,80 евро за мегаватчас. Това показват данните за търговията на нидерланската ТТФ борса.

Според пазарни анализатори причината за скока е напрежението заради стачката на служители на терминалите за втечнен газ в Австралия. Европа не получава доставки оттам, но опасенията са, че заради липсващите количества, ще бъдат пренасочени пратки, предвидени за Стария континент.

Операторът на едно от съоръженията за втечнен газ в Австралия Woodside Energy Group определи последните разговори със служителите, заплашващи със стачка, като „конструктивни". „Стигнахме до споразумения по редица точки", каза Мег О`Нийл, цитирана от Bloomberg.

Този коментар успокои малко търговците и цената отново слезе под нивото от 40 евро за мегаватчас (към 12 часа във вторник българско време).

Ще гарантира ли сигурност на доставките пълното на 90% газохранилище „Чирен”

Търговията обаче е динамична. Преговорите между двете страни ще продължат на 23 август, а ако не бъде постигнат компромис, работещите ще уведомят ръководството за стачка, която може да започне най-рано на 2 септември.

Опасенията от подобни действия не предизвикаха прекалено сериозни сътресения в Европа и заради пълните догоре газохранилища. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 21 август съоръженията са пълни до 91,3% от капацитета си.

Някои търговци пък започнаха да складират газ в Украйна. Страната има огромен капацитет за съхранение - 33 млрд. куб. метра, който не ѝ е необходим след ограничения транзит на руски газ през нейна територия. Киев вече потвърди, че няма да преговаря за удължаване на договора за транзит с Русия, който изтича в края на 2024 г.