Това заяви военният министър

Министърът на отбраната Тодор Тагарев подчерта, че този тип събития се случват често и армията ни винаги е в готовност за реакция. А премиерът Николай Денков увери, че ще бъде събрана всичката нужна информация, преди да се вземе решение за възможните действия от страна на държавата. 

Премиерът Николай Денков заяви, че няма да се взимат прибързани решения, докато не стане ясно как и откъде точно се е появил боеприпасът. "Ако той е паднал някъде навътре в морето и след това е бил изхвърлен на брега - няма. Ако се окаже, че е прелетял близо към нашите брегове, това създава определени рискове. Но нека да чуем експертите, да имаме пълната информация и тогава ще решим.”

Военните унищожиха открития край Тюленово боеприпас

Военният министър Тодор Тагарев свърза боеприпасът с военните действия в Украйна. “Това, което със сигурност може да се предположи е, че е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи по някакъв начин. Да, има си рискове за България.”

Тагарев обясни, че това не е единичен случай. И подчерта, че тече разследване. “Такъв тип събития са ежеседмични, даже не по веднъж на седмица. Българската армия поддържа капацитети и екипи, които да могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Определено той не е регистриран от радиолокационни станции, както казах - не знаем кога и как се е появил. Дали е паднал във водата или по друг начин.”

Обясни и защо не е изпратен екип веднага след получаването на сигнала от очевидци. “Оценката на риска и защо не сме действали през нощта е такава, че няма нужда да се действа през нощта, тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа в случая и действа в светлата част на деня.”