Недоволството е под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!"

Миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест. Той е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" и е под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Протестиращите наброяват близо 4000 души с около 100 автобуса.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Шествието тръгна от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и премина по централни столични булеварди. Протестният митинг се проведе в Триъгълника на властта - пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Недоволните настояват за конкретни решения за запазване на енергийната обезпеченост. От КНСБ припомнят, че в началото на годината НС прие решение, което беше важно за съхранението на българската енергетика, а именно предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и отпадане на изискването за намаление на емисиите парникови газове с 40%. Обещанието на депутатите не е изпълнено, според тях. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров предоговарянето по ПВУ с цел намаляване на емисионните проценти не се е случило. "Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г. Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември", заяви той.

Синдикати: Плановете за въглищните региони застрашават работата на 20 000 души

По-късно част от протестиращите се срещнаха с премиера.

„Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разтвор със синдикатите на тема „Енергетика”. Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена днес от тях. Имаме съгласие по почти всички искания. Ще подпишем споразумение до края на септември”, заяви след срещата министър-председателят на България.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие. Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.