Предстои период със спокойно есенно време

Първият октомврийски ден ще е слънчев до обяд. В по-късните часове облаците ще са повече с потенциал за слаби и незначителни превалявания в планините на Западна България и в някои райони около тях. Вятърът – прохладен от север, с по-осезаеми пориви в източните райони. Дневните температури – между 23 и 28 градуса.

През нощта и в понеделник до обяд все още на изолирани места в Западна и Централна България е възможно да превали за кратко. След това облачността ще се разкъсва с тенденция до сряда смущенията да са минимални. Едва към четвъртък-петък отново ще премине неустойчив студен атмосферен фронт с краткотрайни локални валежи, на места с гръмотевична активност.

НИМХ: Този септември е бил един от най-топлите за последните 90 години

Температурите в първата пълна седмица на октомври ще са без особено резки колебания – дневните стойности ще се движат между 22 и 27-28 градуса. Сутрините – прохладни с показания на термометрите около и малко под 10 градуса в обичайно по-студените райони в страната.

Средносрочните прогнози са сравнително спокойното есенно време да се запази поне до средата на месеца – без съществени валежи и с температури, близки до настоящите. Около 8-10 октомври предстои по-съществено захлаждане, което се очертава да бъде краткотрайно, но осезаемо с потенциал за есенни слани.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.