Тя призовава хората да перат дрехите и да мият косата си по-малко или дори да не го правят изобщо

Инициирано от модната дизайнерка Стела Маккартни и станало популярно от социалната медийна платформа TikTok, движението „Без пране“ има за цел да спести пари и планетата. От културна гледна точка обаче може да предизвика неприятен мирис.

С повече от 15 милиона гледания в TikTok, трендът бързо набра популярност. Първоначално е подет от британската модна дизайнерка Стела Маккартни. Тя казва, че по принцип за нея в живота важи правилото - „ако не е нужно да чистите нищо, не го чистете“.

Коне и мода: Стела Маккартни с послание за дрехи без кожи на дефиле в Париж (ВИДЕО)

Тя призовава хората да перат дрехите и да мият косата си по-малко или дори да не го правят изобщо и има за цел да отговори на опасенията за глобалното затопляне. Перилните препарати с високо съдържание на въглерод имат отрицателно въздействие върху околната среда, същото важи и за количествата използвана вода при къпане.

Но това не е всичко. Пералните използват до 17% от общото потребление на вода и с увеличаване на разходите поради кризата с разходите за живот, това има отрицателно въздействие върху сметките на домакинствата.