25% от населението на земята има зрителни проблеми

Очите ни трябва да почиват на всеки половин час при работа пред екран. Това припомни проф. д-р Александър Оскар, д.м., ръководител на Катедра по офталмология МУ – София, началник на Клиниката по очни болести, УМБАЛ "Александровска" и председател на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. Повод за думите му е днешният Световен ден на зрението. Мотото на Деня за 2023 г. е: "Ценете очите си" с акцент върху здравето на очите на работното място.

Според Световната здравна организация броят на хората със зрителни увреждания по света е над 2 милиарда. Над половината от тях имат тежко нарушение на зрителната функция, което има силно негативно влияние върху качеството им на живот, посочи проф. Оскар. По думите му това означава, че 25% от населението на земята има зрителни проблеми. Приблизителното толкова са и хората със зрителни нарушения в България - 25% от хората в страната ни, обясни той.

Как се променя зрението ни с остаряването?

Първият и най-важен съвет е да се грижим и пазим очите си, отбеляза проф. Оскар. Той добави, че това означава да ходим редовно на профилактични прегледи, дори и да нямаме оплаквания; да спазваме утвърдените правила за зрителна работа наблизо и пред екрани, като правим почивки на всеки 20-30 минути, използване на изкуствени сълзи и лубриканти, тъй като продължителната работа пред екран води до сухота в очите.

Един от най-важните фактори, който често пренебрегваме, а той вреди на очите ни, е слабото и недобро осветление при зрителна работа влияе много негативно върху очите и нервната система и е предпоставка за развитие на късогледство и други зрителни нарушения, отбеляза проф. Оскар.

Навиците, които увреждат и подобряват зрението (ГАЛЕРИЯ)

Проф. Оскар посочи, че редовните профилактични прегледи позволяват диагностицирането на голяма част от очните заболявания в ранен стадий на развитие, което позволява и тяхното успешно лечение. Ето защо препоръките за провеждане на такива прегледи са те да започнат още след раждането, когато бебетата навършат 6 месеца и след това да продължат когато децата станат на 3-3,5 години, на 6-годишна възраст и всяка година, преди да запишат училище, до навършване на 12-годишна възраст, когато се смята, че завърша съзряването на зрителната система, уточни той. Проф. Оскар добави, че след 40-годишна възраст е препоръчително отново да започнат регулярни профилактични прегледи, особено в случаите, когато има фамилна анамнеза за очни заболявания, като глаукома.

Световният ден на зрението се отбелязва от 1998 г. през втория четвъртък на октомври по инициатива на Световната здравна организация в сътрудничество с Международната агенция за предотвратяване на слепотата. Целта е да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата. Мотото на деня за 2023 г. е: "Ценете очите си" с акцент върху здравето на очите на работното място.

Източник: БТА, Никол Николова