Витамините за бременни са формулирани, за да подготвят женския организъм за износване на плода

Необходими ли са на бременните хранителни добавки и кои да са те - това е един от първите въпроси, на които трябва да отговорите, щом разберете голямата новина.

По какво се отличават витамините за бременни?

На пръв поглед формулите за бременни са мултивитамини, източник на важни хранителни вещества, и би могъл да ги приема всеки. Но при по-внимателен прочит на съставките, става ясно, че те съдържат завишени количества фолиева киселина, желязо и йод.

И фолиевата киселина (витамин B9), и желязото сравнително лесно се набавят от балансирана диета. В толкова завишени количества те са нужни единствено на бременните и кърмачките.

При всеки друг би могло да се стигне до пренасищане на организма с тях, което пък си има своите нежелани последици. Те биха могли да намалят съответно количествата на витамин B12 и цинк в тялото и да предизвикат симптоми за дефицита им.

Други обичайни съставки на хранителните добавки за бременни са докозахексаенова киселина (DHA) - една от омега-3 мастните киселини, калций, витамини D, C, B, холин.

Всички вещества, включени в пренаталната формула, са с дозировки, съобразени с потребностите на бебето и евентуалните рискове за него.

Кога е необходимо да ги приемате?

Витамините за бременни са формулирани, за да подготвят женския организъм за износване на плода и последващото му кърмене. Вземайте ги, когато:

● вече сте планирали зачеване и работите за осъществяването му - важно е да приемате завишени количества фолат (B9) в самото начало на бременността. Понеже не е ясно кога точно се случва зачеването, започнете с приема веднага, щом решите, че е време за бебе - в идеалния случай 1 месец преди забременяването;

● бременността е налице - повече от половината бременности са непланирани. Затова започнете да приемате специализирани хранителни добавки веднага, щом разберете за нея. Вземайте ги задължително първите 12 седмици от забременяването. Някои специалисти смятат, че фолиева киселина е добре да приемат всички жени във възпроизводствена възраст, които не са на противозачатъчни;

● кърмите новороденото - за качествена кърма е важно организмът ви да има запас от определени хранителни вещества. Затова просто продължете да приемате пренаталните си формули след раждането или попитайте за постнатални.

По този начин намалявате риска от увреждания на мозъка и невралната тръба, осигурявате благосъстоянието на бебето и за самите себе си.

Как да изберете най-подходящите за вас?

Говорете с лекаря си веднага, щом решите, че искате да забременеете. Като има предвид здравната ви история, той ще избере най-добрите формули за вас.

Ако изборът остане на вас, търсете продукт, който освен фолат, желязо и йод, съдържа витамин D, C, E, B6 и B12, Oмега-3 мастни киселини, минералите магнезий и цинк.

Изборът на витамини за бременни зависи и от това, в кой триместър сте. Развитието и потребностите на бебето през първи, втори и трети триместър са различни. Възможностите и нуждите на вашия организъм - също.

Поръчайте пренаталните формули през интернет от онлайн аптека. Така се възползвате от поне две предимства - удобството и леснината на пазаруването в интернет и сигурността и надеждността на лицензираните аптечни сайтове. Чрез обстойната информация, предоставяна от тях, можете да направите най-добрия избор за себе си и своето бебе!