Очакваната цена на творбата е 3 милиона евро

Картина на френския импресионист Клод Моне, която не е виждана от 75 години, отива на търг в Париж. Пейзажът "Върбите, Живерни", е част от предстоящ аукцион за импресионистично и модерно изкуство, който ще се проведе на 24 ноември в зала "Друо".

Маслената картина на Моне е с размери 73 на 92 см. Тя е принадлежала на семейство от еврейски произход и е била в луксозния им апартамент в центъра на Париж. Дядото на фамилията я купува от галерия в Ница през 1948 г.

Продават за 120 млн. долара портрет на любовницата на Пикасо (ВИДЕО)

„Картината е голяма. Творби на Клод Моне с такъв мащаб, вече не могат да бъдат намерени във френски семейства. Те се съхраняват предимно в големи музеи или в чуждестранни колекции, много е рядко да ги откриете във Франция. Аз я намерих докато правех оценка на едно наследство. Беше в красив апартамент в Париж. Открихме произхода й - от нейното създаване до днес. Тази картина не е излагана на френския пазар от 80 години."
Въпреки че не е толкова известна, колкото картините на Моне, изобразяващи водните лилии или гара "Сен Лазар", чиито цени достигат до 100 милиона евро, "Върбите, Живерни" има характерния стил на художника", заяви Дейвид Нордман – организатор на аукциона.

Творецът намира утеха в Живерни, западно от Париж, от 1883 г. до смъртта си през 1926 г. В къщата му има градина в японски стил с цветя и дървета, разположена в езеро с водни лилии, вдъхновение за много от картините му. На търг ще бъде предложена и творбата "Портрет на млада жена с бяла шапка" на американската художничка Мери Касат. Очаква се тя да достигне цена между 800 хил. и 1,2 млн. евро.