Според секретаря на музея Илия Годев най-добрият фасул се избира от комисия и жури

Смолян е сред градовете, които ще се опитат да изберат кмет от втория път. В бобеното царство - село Смилян обаче, избират цар на боба.

"НИЩО ЛИЧНО": Кралицата на смилянския боб разкрива тайните на отглеждането му

Според секретаря на музея Илия Годев най-добрият боб се избира от комисия и жури, което включва агрономи, специалисти по хранене и съответно по маркетинг. "Големината на зърното и цветът имат значение. Дизайнът е направен така, че да ни позволява да разказваме историята на селището и традицията на отглеждане на тази специфична култура. Смилянският боб увира бързо. Ако е до един-два месеца след прибирането, отнема по-малко време приготвянето му. Ако, разбира се, е на възраст от два месеца, тогава е най-добре да го накиснете вечер, преди да го сготвите на другия ден", заяви той.

По думите му трябва да сменяте първата вода, за да нямате проблеми със стомаха. 

tracking tracking tracking tracking tracking tracking tracking