Според бившия социален министър Христина Христова в проектобюджета има много повишени социални разходи

„Приходите в бюджета са силно надценени и няма да се реализират”. Това заяви в студиото на „Здравей България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Разходите не са осигурени с приходи, имаме планиран дефицит 3% за следващите 3 години, при ръст на икономиката от над 3%", коментира Велев.

По думите на бившия социален министър Христина Христова пък Бюджет 2024 трябва да посрещне много повишени социални разходи. "През последните 2 години три пъти повишавахме пенсиите, сега и минималната работна заплата", посочи тя. Христова обърна внимание и на реформата от 1 юни, според която различните помощи, плюс тези за отопление, ще се дават на основата на процент от линията на бедност. По думите на бившия социален министър това увеличава възможността за достъп до социални помощи.

Работодателите с критика към параметрите на бюджета за 2024 г.

Васил Велев каза още, че трендът в икономиката е надолу, по-специално в индустрията. „В анкетата, която провеждаме традиционно, повечето наши предприятия казват, че следващата година ще е по-лоша”, посочи той. Велев цитира прогнозата на ЕК, която дава по-ниски параметри. „Освен това са планирани редица приходи, които според нас е много малка вероятността да се съберат. Например 2,4 млрд. лв. от т.нар. „енергийна такса” – 20-те лева за мегаватчас пренос на газ през „Балкански поток”, заяви председателят на АИКБ. Велев добави, че вероятността да се съберат и 740 млн. лева от мерките за изсветляване на икономиката е малка. Според него дори да се реализира заложеното в бюджета, ще имаме удвояване на дълга до 2026 г. и учетворяване на лихвите по този дълг.

Христина Христова: Има напрежение със събираемостта на бюджета

Христина Христова заяви, че има големи увеличения за 3 пера в проектобюджета – инвестиции, заплати и пенсии. „Инфлацията намалява, но все още не е желаната като число. Има обективна причина да има проблем с приходната част – много отрасли не можаха да се възстановят и да вървят нагоре след пандемията”, заяви Христова.

Целия разговор гледайте във видеото.