За това алармира ОНН

Световната метеорологична организация към ООН (СМО) съобщи, че парниковите газове достигат рекордно високи стойности през 2022 г. Оттам предупреждават още, тенденцията на нарастване няма край.

Нивата на трите основни парникови газа - затоплящите климата въглероден диоксид, метан и азотен оксид, са счупили рекорди през миналата година. Такива нива на задържащите топлината газове ще означават по-нататъшно повишаване на температурата, по-екстремни метеорологични условия и по-високо морско равнище, посочва в СМО в 19-ия си годишен бюлетин за парниковите газове. Той излиза преди срещата на върха на ООН за климата COP28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

Червен код в Бразилия: Температурите се усещат като 58 градуса (ВИДЕО)

"Въпреки десетилетията на предупреждения от научната общност, хилядите страници доклади и десетките конференции за климата, ние все още се движим в грешна посока", коментира ръководителят на СМО Петтери Талас.

В Парижкото споразумение от 2015 г. страните се споразумяха да ограничат глобалното затопляне до "доста под" 2 °С над средните нива, измерени между 1850 и 1900 г. - и 1,5 °С, ако е възможно. Средната глобална температура през 2022 г. е била с 1,15 °C по-висока от средната стойност за периода 1850-1900 г. 

Малките ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г.

Талас заяви, че е почти сигурно, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята. "Сегашното ниво на концентрация на парникови газове ни поставя на пътя на повишаване на температурите значително над целите на Парижкото споразумение до края на този век", посочи той. По думите му "социално-икономическите и екологичните разходи ще нараснат и трябва спешно да намалим потреблението на изкопаеми горива."

От трите основни парникови газа въглеродният диоксид (CO2) отговаря за около 64% от ефекта на затопляне на климата. Атмосферният метан е вторият по големина фактор, допринасящ за изменението на климата, като допринася за около 16% от ефекта на затопляне. Метанът остава в атмосферата само около 10 години, но има много по-силно въздействие върху затоплянето от CO2. По отношение на азотния оксид, който е отговорен за 7% от ефекта на затопляне, увеличението през миналата година "е по-голямо от наблюдаваното досега в съвременните ни регистри", заявиха от СМО.

Източник: БГНЕС