Народното събрание отново не събра кворум

„Виждаме, че колегите са доста изнервени. Да се успокоят и да вземат разумни решения. Тези, които днес не се регистрираха в зала и заради които нямаше кворум, спасиха правителството и дадоха време на сглобката до сряда да продължат да си извиват ръцете и да се договарят”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

НС не събра кворум, регистрираха се едва 78 депутати

По-рано народните представители от всички парламентарни групи влязоха в пленарна зала, но не всички се регистрираха, с което спънаха започването на пленарното заседание. На него трябваше за втори път да бъде гласуван вотът на недоверие срещу кабинета „Денков”. Регистрираха се едва двама депутати от ГЕРБ-СДС, а от ДПС - нито един. Парламентарнте групи на ИТН и “Възраждане” също не го направиха. Единствените, които се регистрираха, бяха БСП и ПП-ДБ.

17 линейки са били повикани на протеста пред Националния стадион

„Нашата позиция е ясна и категорична. Внасяйки вота на недоверие, ние искаме оставката на правителството”, каза още Нинова. Във връзка с погрома и сблъсъците между футболни фенове и полиция в София снощи, тя заяви: „Искаме оставката на министъра на вътрешните работи. Това, което стана, е война. Недопустимо е и МВР не се справи”.

„Трето: това, което се случва в парламента и държавата, повече не може да се търпи. Техните разправии и разпределяне на власт, на икономически интереси, блокират цялата държава”, смята още лидерът на социалистите. 

Тя съобщи, че е получила покана от новия кмет на София Васил Терзиев за преговори за приоритетите на града. По думите ѝ БСП няма да подкрепят кандидатурата на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет.

"По отношение на дерогацията сме с много последователна позиция, откакто тя е повдигната - цените за българските потребители и за икономиката. При тях не е принципно - делят се интереси - кой ще застане на входа, на изхода, кой ще прибере доставките", посочи още Нинова.