Те коментираха отхвърлянето на пакета данъчни закони от бюджетната комисия

Парламентарната бюджета комисия отхвърли пакета от данъчни закони за следващата година. Този развой на събитията е положителен, тъй като някои от тях не трябва да ги има, а други трябва да претърпят промяна. Това каза икономистът Стоян Пенчев в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS. По негови думи увеличението на корпоративния данък от 15% трябва да се отложи.

ПРОБЛЕМИТЕ В БЮДЖЕТ 2024: Икономисти смятат, че заложените приходи са нереалистични

Според икономистът Адриан Николов местните избори са „изяли“ голяма част от времето за обсъждане на това законодателство. Той е на мнение, че не е невъзможно да има отлагане на бюджета. За корпоративния данък от 15% е трябвало да има много по-сериозен дебат, той смята че това е много голям пропуск на правителството. Николов очаква, че няма да има дебат по темата.

ГЕРБ-СДС и ДПС бламираха данъчните закони за догодина

Другото, което не трябва да заляга в данъчните промени е намаляването на тавана за разплащания в брой, смята Пенчев. Той каза, че намаляването на прага е безсмислено, защото трябва да се има предвид инфлацията. Икономистът допълни, че прага трябва да върви нагоре. Пенчев е на мнение, че трябва да се върнем към 20% ДДС за ресторантите.

Николов смята, че премахването на отстъпките от ДДС ще бъдат отново тема на дискусия. Неговото притеснение е основана, на която стъпва този бюджет, тъй като икономическия растеж, който МФ и БНБ залагат за догодина е далече от това, което залагат институциите.

Повече гледайте във видеото.