Вижте начина, по който действат тежките машини

Изминаха повече 18 месеца, откакто Русия започна мащабната си инвазия в Украйна. Контраофанзивата на Киев се води с комбинация от старо съветско оборудване, но и с оръжия, предоставени от западните съюзници. Така например, Германия даде на украинската армия 45 танка „Гепард”. Кореспондентът на „Дойче Веле” Матиас Бьолингер разказва как украинците ги използват.

В района на Киев танковете защитават столицата от крилати ракети и ирански дронове. Първоначално обаче тежките бойни машини са имали друго предназначение. Идеята е била да свалят хеликоптери и самолети на близко разстояние от фронтовата линия. Техният обсег на действие е до 4 км.

Риболов с динамит: Опасна практика убива флората и фауната в Черна гора (ВИДЕО)

„Гепард” се управлява от трима души - командир, шофьор и стрелец. Има два радара и две оръдия, които заедно могат да реализират до 1100 изстрела в минута. Куполът и оръдията се управляват от компютър. Командирът стреля, след като стрелецът електронно е набелязал цел. Работи се с джойстик - като в компютърна игра.

Производството на „Гепард” започва преди 50 години. През 2012-а германската армия ги изважда от въоръжение. След началото на руската инвазия в Украйна, Берлин обновява старите си танкове и ги предава на Киев.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.