Ако текстовете се отхвърлят, Бюджет 2024 е под риск

Парламентът продължава с разглеждането на пакета данъчни закони за 2024 година. Основните ресорни комисии го отхвърлиха на първо четене. Ако това се случи и в пленарната зала, законите не могат да се внесат отново в следващите три месеца и така бюджетът за догодина ще бъде поставен под риск.

Данъчните закони влязоха за обсъждане в пленарна зала

Препъникамъните са предложенията за намаляване на кешовите разплащания от 10 000 на 5000 лева и въвеждането на бонус при информация за укрити данъци над 100 000 лева. Предлага се още ресторантите от по-висок клас да бъдат задължени да изплащат заплати само по банков път и да имат устройства за плащане с банкови карти. Срещу това ще се запази по-ниската ставка на ДДС за тях.

Спорове има и около предложенията големите международни корпорации да плащат по-висок данък печалба, както и да се вдигне данъчната основа на имотите, с което върви и по-висок данък сгради и такса смет.

„Не приемаме една голяма част от екзотичните мерки за събираемост. Кои са тези екзотични мерки ще видите, преди второ четене, когато ще предложим да отпаднат. Част от тях са неприемливи за почти цялото НС. Вие ги казахте в изказванията си – няма да ги  повтарям, донос-бонус и т.н. На първо четене в зала ще подкрепим просто, за да продължи процедурата. Иначе тя ще спре в този момент, ще се върне обратно в МС и ще стоим тук по Коледа и по Нова година и ще трябва да приемаме данъчното законодателство през януари”, заяви Йордан Цонев, депутат от ДПС, зам.-председател на ПГ на ДПС.