Според прокуратурата има снимки, доказващи, че той е извършил палежа по време на протеста на футболните фенове

29-годишният Стефан Шикеров, обвинен в подпалването на полицейски бус по време на протеста на футболните фенове на 16 ноември, остава под домашен арест. Това реши Апелативният съд.

Според Софийския апелативен съд няма опасност той да се укрие, въпреки че деянието му е с висока обществена опасност. Адвокатът на Стефан Шекеров твърди, че мъжът минавал случайно през центъра на София, докато търси подарък за жена си.

Два дни след като станал баща, Стефан Шекеров поиска да излезе от ареста. Според защитата на Шекеров мъжът няма нищо общо с палежа на полицейския бус.

Заради запаления полицейски бус на протеста: Гледат мярката на 29-годишен мъж

„Той е тръгнал да купува подарък на жена му. Жена му тогава е била рожденичка, решил е да ѝ купи подарък. Видял е какво става, обадил ѝ се по телефона в 19:05 ч. и ѝ казал "Тука става страшно". Кажи ми къде е най-близката спирка на метрото, за да се прибирам?”, заяви Димитър Пенев, адвокат на Стефан Шекеров.

В отговор прокуратурата цитира показания на полицаи, които видели Шекеров да хвърля факла по полицейския бус. Един от униформените го последвал при бягството след палежа и го задържал.

„София е окичена с камери, никой не си е направил труда да изиска камерите, които са независими източници на информация. Оттях може да се установи не само кой го е запалил, ами дали изобщо Шекеров е бил там”, каза адвокат Димитър Пенев.

Заради чистото съдебно минало и двудневното бебе Апелативният съд пусна мъжа под домашен арест, с електронна гривна. У дома Шекеров ще лекува и нараняванията, за които твърди, че са му нанесени при побой по време на задържането.

„Хематоми по гърба, вляво и зад лява ушна мида, разкъсно - контузни рани... Повреден му е слухът, временно не чува добре, намалена му е възможността да чува”, коментира адвокат Пенев.

Отговорът на полицията дойде от района на Пловдив. „Цялото професионално ръководство заяви своята нетърпимост и намерение да отговори подобаващо на всеки един, който е дръзнал да превиши своите правомощия. Така че, бъдете сигурни - това ще стане”, каза главен комисар Атанас Илков - директор на ГДНП.

Не само МВР, но и временна парламентарна комисия проверява случаите на полицейско насилие.