Авиокомпаниите разчитат, че горивото, произведено от отпадъци, ще намали емисиите им с до 70 %

Пътнически самолет на Virgin Atlantic, задвижван със 100% устойчиво авиационно гориво (УАГ), осъществи полет от Лондон до Ню Йорк, демонстрирайки потенциала на нисковъглеродните технологии, които са малка част от горивния микс в индустрията, съобщи "TVP World".

Полетът, изпълнен от Boeing 787 на Virgin, задвижван от двигатели Rolls-Royce Trent 1000, е първият полет на комерсиален самолет на дълги разстояния със 100% УАГ. В него нямаше пътници или товари.

Американски военен самолет падна в океана близо до Япония

Полетът е превозвал само милиардера и основател на Virgin Atlantic Ричард Брансън и няколко други лица, които ще се върнат в Лондон, използвайки конвенционалното реактивно гориво.

Авиокомпаниите разчитат, че горивото, произведено от отпадъци, ще намали емисиите им с до 70 %, но високата цена и ограниченото предлагане на материали, необходими за производството на УАГ, затрудняват широкомащабното производство. УАГ съставлява по-малко от 0,1 % от общото световно гориво за реактивни двигатели, което се използва днес, и струва от три до пет пъти повече от обикновеното гориво за такъв тип двигатели.

Източник: БГНЕС