Обвинител номер едно няма да може да се меси по делата на всеки един прокурор, коментира депутатът от ПП-ДБ

„Друг вариант за ротационен премиер освен Мария Габриел не е обсъждан”. Това заяви в „Здравей, България” бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова. В сутрешния блок на NOVA Йорданова защити готвените промени в Конституцията.

Бита с тръба, рязана и провесвана през балкона: Съдят жена, убила насилника си

По думите ѝ те имат 4 основни предимства: Осигуряване на истински независим съд – органът, който назначава и освобождава съдиите, трябва да бъде структуриран така, че в него мнозинство да имат съдии, избрани от съдии. Това е европейският стандарт за независим съдебен орган. Също така ефективна и отчетна прокуратура – премахване на всевластната фигура на главния прокурор, каза Йорданова.

Радев: Парламент с рекордно ниско представителство посяга към Конституцията

„Главен прокурор ще има, но той ще ръководи Върховната прокуратура и няма да може да се меси по делата на всеки един прокурор”, заяви депутатът от ПП-ДБ.

По думите ѝ по този начин прокуратурата ще бъде фокусирана върху наказателните дела. Йорданова отчете, че промените ще осигурят по-голям достъп до конституционно правосъдие на обикновените граждани, а също така ще се гарантира действащ парламент, включително и при предсрочни избори.

Йорданова каза още, че има настроения да се запази настоящото положение по отношение на тежестта на президента при процедурата за назначаване на председатели на ВАС и ВКС, както и главния прокурор.

Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията това приключва

„Отговорност на президента е с какви мотиви връща съответното назначение, защото към Гешев той подходи твърде формално. Имаше преди това поредица от консултации на какви критерии трябва да отговаря главният прокурор, ние не чухме никакъв извод”, коментира Йорданова.

Според нея по-голямата политическа квота в прокурорската колегия на ВСС ще осигури по-голям обществен контрол.

„Предвидено е във Висшия прокурорски съвет обществената квота да има мнозинство, защото така прокурорите, ръководени от главния прокурор, няма да имат мнозинство. В тази обществена квота могат да бъдат избирани съдии”, заяви Йорданова.

Цялото интервю гледайте във видеото.