Елементите ще бъдат реставрирани и изложени в Музея на социалистическото изкуство

Експертно становище установи, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. За да се направи реставрация, първо е необходимо да бъде демонтиран и преместен. Становището е изготвено от скулптора Марин Марков, който е автор на Паметника на Цар Освободител пред Народното събрание. Това заяви на брифинг областният управител на София Вяра Тодева. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите ѝ фигурите ще бъдат преместени в държавен имот. "Те ще бъдат строго охранявани.  Получили са се сериозни пукнатини, затова се налага поправка. Днес ще бъде доизградено скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури. Следващите стъпки ще са частите да бъдат сортирани и описани, а след това - извозени до местата за съхранение. Ще възложим обществена поръчка за самата реставрация. След това елементите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство или на по-подходящ терен, който в момента обследваме", обясни Тодева. И допълни, че е предвидено реализацията на проекта да приключи за 59 дни.

До един месец демонтират Паметника на Съветската армия

Според скулптора Марин Марков фигурите са нацепени. "По краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Когато е монтиран, е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала", посочи той.

"Това, което ние сме заложили в нашия проект е да се демонтират фигурите на парчета до 4-5 тона", каза Георги Чичков, зам.-областен управител на София.

Съдбата на паметника очаквано предизвика и реакции на недоволство у част от партиите и жителите на града. Новината разбуни духовете на политическата сцена. На място пристигна председателят на партия “Изправи се, България” Мая Манолова.

“По тъмна доба зад гърба на гражданите, без да бъдат информирани, се започват действия от областната управа по двмонтиране на паметника. Твърдим, че тези действия са незаконни, твърдим, че кранът и техниката са поставени незаконно”, обясни тя.

От "Възраждане" също потърсиха сметка за действията на общината. "Ние се отричаме от историята си и я затриваме, а народ, който не си пази историята и го е срам от нея той няма бъдеще”, заяви Ивайло Чорбов.

Повече гледайте във видеата.