Дима Алексиев посвещава творбите си на обикновените хора

Тежкото положение на бежанците е част от работата на художника Дима Алексеев, откакто напуска Русия през 2016 г. Сега той живее в САЩ, предава Voice of America (VOA).

Отговорни ли са руснаците, които останаха в Русия за това, което прави страната им?, пита Дима. Той задава много въпроси и той се опитва да намери отговори чрез изкуството си, засягайки проблема за принудителната миграция, причинена от война и международни конфликти.

Дима Алексеев напуска успешната си кариера и комфортен живот в Москва през 2016 г., след като започва да чувства безпокойство от руската политика, включително анексирането на Крим. Той се премества в Атланта, Джорджия и продължава да се занимава с изкуството в САЩ.

Коя е Дина Виерни?

След като Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 г., Алексеев започва да се занимава с темата какво е да си бежанец: от първоначалните чувства на болка и загуба до осъзнаването, че може никога да не се върнеш у дома.

Ван Гог и кипарисите: За силата в трудните моменти (ГАЛЕРИЯ)

Когато попаднат в екстремни условия като миграция, хората стават крехки, прозрачни, казва Дима. Той е съсредоточил част от работата си върху Украйна.

Художникът присъства на проукраински митинги. Той пита свои приятели, останали в Русия защо не си тръгват от там щом има война, но те отговарят, че не могат заради родителите си, приятели, работата. На тях той посвещава част от творбите си. Друга част са посветени на конфликта между Израел и „Хамас“, предава Voice of America (VOA).

Творбите на Алексеев са изложени в Ню Йорк.

Източник: Voice of America (VOA)