Междувременно - полемика заради спрян разговор с руския посланик

Ново развитие по казуса с Паметника на Съветската армия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа документи, с които Министерството на културата спира демонтажа на монумента. Междувременно се разрази полемика между посолства, журналисти и депутати заради спряно излъчване на интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова по БНР.

През профила си в социалните мрежи Нинова показа документа, който според нея идва от Инспектората за опазване на културното наследство към МК. В него се посочва, че Паметникът на Съветската армия попада в списъка с недвижимо историческо културно наследство. Документите, представени от нея, са с дата 14 декември тази година - два дни след началото на демонтажа.

„И разпорежда на областната управителка на София незабавно да спрат всички действия по рязане и преместване на Паметника на Съветската армия. Незабавно!”, обясни лидерът на БСП. 

От „Възраждане” опитаха да влязат в сградата Областната управа на София

Демонтажът на паметника, който продължава и днес, очаквано отново предизвика политически реакции.

„Аз съм „за” преместването на паметника в музей. Когато гледам как се режат глави, ръце, крака - все едно някакво насилие над паметника. Това дразни хората”, е мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Твърденията, че има някаква незаконна дейност, са абсолютно несъстоятелни”, категоричен е Искрен Митев от ПП-ДБ.

„Ако Израел си има „Хамас”, ние си имаме Областната управа, която терористично, без съответен административен акт и без закон, реже брутално”, посочи Мая Манолова от „Изправи се. БГ”.

Манолова за преместването на Паметника на Съветската армия: Действат като талибани

Друг скандал около монумента беше и спряното от ръководството на БНР интервю на журналиста Петър Волгин с руския посланик Елеонора Митрофанова. По-малко от 24 часа след обявяването му от украинското посолство излязоха с позиция против гостуването на Митрофанова.

„Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим”, твърдят от посолството на Украйна в България.

Около час по-късно с подобна позиция излезе и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. „Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии – БНР”, заявява той.

Сагата с Паметника на Съветската армия: Защо се стигна до протести и бойкот в парламента

Днес сутринта от пост на водещия на предаването по БНР Петър Волгин стана ясно че Програмният съвет на радиото е решил записа с интервюто с посланика на Русия да не се излъчи.

„Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка”, посочи Волгин.

В ефира на БНР генералният директор на медията Милен Митев обясни, че интервюто не е било излъчено, защото нарушавало редакционните стандарти на медията. Междувременно от руското посолство също излязоха с позиция.

„Решението на БНР - очевидно, взето не без натиск отвън - предизвиква само недоумение и разочарование”, коментират от мисията на Русия у нас.

Ръководството на БНР излезе с позиция, в която смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. „При реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма „Хоризонт” интервюто да не бъде излъчено в ефир”, уточняват от националното радио и допълват: „Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни”.