Замърсяването в София е два и три пъти над допустимата норма

И тази сутрин нивата на фини прахови частици в атмосферата са завишени. Станциите в 11 града на страната отчитат замърсяване на въздуха. Между два и три пъти над допустимата норма е концентрацията на прах в София. Според Европейския индекс качеството на въздуха в столицата е "много лошо".

Столичната община призовава: Придвижвайте се с градския транспорт днес

Препоръчва се, при поява на симптоми като дразнене в очите, кашлица или затруднено дишане, да се ограничи престоят на открито. Очаква се от днес в следващите дни атмосферата да се раздвижи с повече вятър, а нивата на замърсяване да се понижат. 

„Мъглата не може да я спестим като метерологично явление през декември и януари. До голяма степен тя е влага. Въздухът обаче съдържа допълненията на това, което изпускаме като голям град. Презастрояването запушва естествената вентилация, която ни предоставя Витоша. Най-късно мъглата се вдига в най-ниската част на Софийското поле – около летището”, уточни синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

„Можем да намалим голяма част от мръсния въздух, независимо че София се намира в котловина. Много голямо замърсяване има в района на кв. „Христо Ботев” и „Горубляне”. Общината твърди, че глобява всички, които горят нерегламентирани отпадъци, но виждате, че хората още си позволяват да го правят”, поясни Петър Киров от AirSofia.info.