Коментар по темата от социолога Яница Петкова

Приемането на България в Шенген по въздух и вода носи реална полза за страната ни. Това смятат малко над 30% от пълнолетните българи. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от независимата изследователска програма на агенцията, проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.

30% от българите смятат, че приемането ни в Шенген по въздух и вода носи реална полза

Социологът Яница Петкова коментира, че членството ни в Шенген само по въздух и вода не се вижда като голяма полза, но и не предизвиква твърде враждебни отношения според отговорите на хора, в голяма степен дистанцирани от политиката. „Тези, които виждат по-голяма полза, са привърженици на управляващите партии. Няма съществено разделение в обществото по този въпрос. Това, което ще се регистрира като успех, е приемането ни изцяло в Шенген”, добави Петкова.

"По темата за бежанците резултатите от изследването разкриват сериозни страхове", каза тя. По думите на Петкова 53.6% хората предпочитат страната ни да не се присъединява към Шенген, ако това означава приемане на повече мигранти. 24.5% твърдят, че членството е по-важно. 

Социологът уточни, че влизането в пространството ще бъде регистрирано като успех от обществото, ако управляващите успеят да убедят гражданите, че това няма да доведе до някаква заплаха.

Коментираните данни са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от независимата изследователска програма на агенцията, проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Целия разговор гледайте във видеото.