Неврологът разказа за работата с Изкуствения интелект при диагностика на инсулт

Инсултите трябва да могат да се лекуват на все повече места в страната. Това каза неврологът Доц. Росен Калпачки в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS. Той посочи, че при определени случаи трябва да се реагира много бързо.

По негови думи въздушната медицинска помощ ще се интегрира към общия център на Спешната помощ. „Там диспечерите ще преценяват по целесъобразност, територия и възможност за лечение къде да бъде закаран пациентът“, допълни Калпачки.

Парамедиците искат да носят бодикамери

„Св. Анна“ беше първата болница, която получи сертификат на хеликоптерната площадка. За щастие и други болници са почти готови“, обясни доцентът. Той е на мнение, че не е нормално да няма въздушен медицински транспорт.  Лекарят посочи, че военният хеликоптер, който се е използвал, е много голям, трудно може да намери пространство за кацане и няма  нужното медицинско оборудване.

Лекарят коментира усложненията след боледуване от грип и от COVID-19. „След белодробните, най-честите усложнения са неврологичните“, каза неврологът.

За работата с Изкуствения интелект доцентът сподели, че „това е един много интересен софтуер, който координира дейността по диагностиката на остър инсулт“. Доц. Калпачки разказа как точно работи Изкуственият интелект при случаи на пациенти с инсулт.

Революционна технология: Какво се очаква след успешното имплантиране на чип в мозъка на човек

Доц. Калпачки смята, че идеята за „чип в мозъка“ предстои да се реализира не много далеч в бъдещето. Той обясни, че това ще се прави от неврохирурзи.

Лекарят разказа и за симпозиума за това как хората могат да мерят кръвното си налягане у дома. Той обясни, че вече се продават устройства, които могат да засекат, ако има скрито предсърдно мъждене, което е висок риск от получаване на инсулт.

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова