МВР има данни за притежаван от Божанов имот в чужбина с "доста големи мащаби”

Сигналът за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса е подаден в полицията със закъснение от 50-55 минути.

„Това е, което виждаме от охранителните камери, заснели самото убийство. А сигналът е постъпил с такова закъснение от съпругата на Божанов, защото тя тогава го е констатирала. Свидетелите, които са чули изстрелите, не са сигнализирали в МВР”. Това заяви на брифинг директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов по повод разследването на убийството в София.

Полицията е извършила обиски в над 20 адреса в София и околностите на града в опит да открият документи за престъпната дейност на убития. Разследващите ще търсят откъде Божанов се е сдобил с парите за покупката на имотите и начина, по който ги е придобил. На този етап все още няма заподозрян за покушението.

"В момента се извършват процесуално-следствени действия с оглед събиране на данни и обстоятелства във връзка с конкретни предполагаеми извършители на убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Установяват се мястото, от което е произведен изстрелът, видът оръжие, неговият калибър. Установяваме и лицата от най-близкия кръг на убития, за да се ориентираме по-мащабно в живота на жертвата. Целта е да изведем конкретни версии, по които да работим приоритетно", посочи той.

Магистрат от Луковит и апелативен съдия - притискани от Нотариуса

Комисар Николов подчерта, че МВР разполага с данни, че Божанов е собственик на имоти извън пределите на страната и по-конкретно - в Гърция. „Колко са те, ще установим впоследствие. До момента имаме информация за един имот и той е с доста големи мащаби”, подчерта той.

По думите му фиктивно Божанов владеел доста имоти, но на негово име или на фирмите, управлявани от него, "се водят единици". "На името на г-жа Божанова има къща извън София, която е била претърсена", заяви Николов. 

"В Софийска градска прокуратура има едно разследване за дейността на Божанов", каза заместник градският прокурор Иво Илиев. Той уточни, че той е разследван за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по граждански дела, по които той е имал интерес. Божанов не е бил привлечен като обвиняем, но разследването е било на финална фаза и предстояло повдигане на обвинение. 

Повече по темата гледайте във видеото. 


​Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase