Темата коментираха политолозите д-р Ирена Тодорова и проф. Огнян Минчев

Планираната визита в САЩ на премиера Денков и министри от кабинета, както и последвалите политически реакции коментираха политолозите д-р Ирена Тодорова и проф. Огнян Минчев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Направи впечатление, че няма ясна програма на въпросното посещение. То е подготвяно от лобистки организации, а не от нашите институции и посолства“ каза Тодорова. Тя посочи, че липсва добра комуникация на посланията от страна на Министерския съвет и екипа на премиера. 

Визитата на Денков в САЩ изостри тона в „сглобката” (ОБЗОР)

Проф. Минчев заяви, че посещения на официални лица от изпълнителната власт се организират от държавни институции, а не от частни лобистки фирми. Той каза, че не е работа на парламента предварително да поставя въпроси и да иска отговори защо се прави такова посещение и какви са целите му.

„Изпълнителната власт има своята автономност особено в сферата на външната политика. Там има неща, които не могат да бъдат коментирани в публичното пространство преди да са се случили. По време на посещенията се върши и работа, която има и дискретен характер“, обясни Минчев. Той допълни, че след края на такива посещения се организира пресконференция, на която обществеността се информира в допустимия за широката публика обем.

Визита на Денков в САЩ преди ротацията може да цели одобрение на министри

Тодорова се съгласи, че има информация, която не трябва да бъде споделяна с хората, но все пак е необходимо официално съобщение. „Още повече, че военният министър се върна онзи ден от САЩ и сега му е отказана повторна визита. Явно той също е бил част от настоящата делегация. Пред нас стоят много сюжети, които са важни за политиката на базата на външнополитическите дискурси, затова трябва да знаем какво се случва“, смята тя.

Трима министри заминават за САЩ, Денков няма да е част от делегацията

Минчев коментира, че състезанието между участниците в „сглобката“ за смените след ротацията излизат извън кулоарите на властта. По негови думи рискът от разпад на коалицията е малък, тъй като „смисълът на съществуването ѝ за интересите и на двете страни е преобладаващ“. Тодорова добави, че Бойко Борисов за пореден път показва, че владее положението, независимо дали ще има ротация, или не.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase