"Продължаваме промяната" обвиниха ГЕРБ, че се опитват да предоговорят ротацията

След като вчера напрежението в „сглобката” се повиши, днес размяната на остри реплики между партньорите в управлението продължи. Пред NOVA Лена Бориславова от ПП обясни, че разписана договорка Мария Габриел да е и външен министър - няма. От парламента ГЕРБ дадоха крачка назад.

Бойко Борисов обясни, че са склонни на компромис като предложат друга партийна фигура, която да седне в стола на първия дипломат. Наред с това лидерът на ГЕРБ намекна, че свързващо звено в „сглобката” е Делян Пеевски. Премиерът също се включи в задочния диалог и обясни - външния министър и премиерът трябва да са различни, за да има паритет в представянето на страната ни отвъд граница.

Борисов: Ако Габриел няма да е премиер и външен министър, ще излъчим нов кандидат за МВнР

Новият ден на спорове за външния министър започна още в ефира на „Здравей, България”. Според Лена Бориславова от „Продължаваме промяната” предварителна договорка Мария Габриел да бъде дипломат номер едно - няма.

„Има ли договорка за външно министерство - няма, съответно външното министерство е единственото, което е на масата и е отворено за преговори”, каза тя.

Лена Бориславова: Съвместяването на постовете на външен министър и на премиер не е работещо решение

И атакува партньорите в управлението. „Те са пуснати като по команда да страдат публично по студиата и в национален ефир. И за мен това публично страдание има две възможни цели. Едната е да покаже тяхното нежелание да бъдат в управлението и да тласнат страната към нова вълна на нестабилност и избори. Другата е да предоговорят всичко на масата”, смята Бориславова.

Отговорът на ГЕРБ дойде от парламента и показа готовност за преговори по фигурата на външния министър. „Ние в този кабинет имаме само едно министерство. Ако не искат Габриел да е премиер и външен министър, ще предложим друг човек за поста. Това е единственият вариант”, заяви лидерът на ГЕРБ.

От Хага премиерът също се включи в спора. По думите на Николай Денков трябва да има паритет между партньорите в управлението. "Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се вземат от едно и също лице, означава, че обясненията за това какво се случва в България, освен външната политика, ще бъдат представени от един единствен човек", посочи министър-председателят. 

Пеевски: ПП трябва да го преживее, МВнР е на ГЕРБ, Борисов ще реши кой да е министър

Борисов заговори и за посредници в разговорите с ПП-ДБ. „Обикновено Пеевски идва с Кирил Петков и водят изключително приятелски разговори. Данчо Цонев и Асен Василев са неразделни. Искат да използват целия комфорт на подкрепата на ДПС, а в същото време да изглежда, че аз я осигурявам, но това няма да се случва повече”, посочи лидерът на ГЕРБ.

От ДПС отговориха на твърденията за посредничеството за срещи между Борисов и Петков. „Това лицемерие трябва да приключи. Малко взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че хората в този кабинет, които се събираме, не харесваме мъже. ДПС е част от това парламентарно мнозинство. Стига толкова! Виждаме се в моя кабинет, Кирил Петков идва, аз ходя в неговия, ходим при Борисов - ние по цял ден сме заедно и вие го виждате”, каза Делян Пеевски.

Той коментира и споровете в „сглобката”. „Кой им спасява нещата винаги, когато има проблеми с другите партии? Аз им ги спасявам”, добави председателят на ПГ на ДПС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase