Мариета Николаева разплита схемата в "Темата на NOVA"

Един апетитен апартамент в центъра на София става ключът към разкриването на схема за престъпно набавяне на имоти. Неин двигател е адвокатски сътрудник, сочи разследването. Проверка на NOVA също констатира странни факти.

Цветан Марков се оказва със завещан апартамент на столичната ул. „Оборище”. Приживе неговият приятел - самотноживеещ и без наследници мъж му дава визитна картичка на нотариус и го уведомява, че му завещава жилището си. Мъжът издъхва през юни миналата година.

„След погребението нотариусът ми издаде всички документи за апартамента и исках да вляза във владение, за което трябваше да получа ключове от Пето районно управление на МВР. Дознател Атанасов се занимаваше, но никога го нямаше, това продължи доста време – месеци”, казва Марков.

Така и не открива дознателя. Решава да извика ключар и да влезе в жилището си. Търси свидетели - съседи, когато един от тях изненадващо му съобщава, че апартамента вече има нов собственик. Дори е започнал и ремонт. „Дойдох на адреса, звънях, чуках. Никой не отвори. Нотариусът направи справка и видя, че след моето завещание е вписано друго - на Иво Стефанов”, уточнява той.

Софийският градски съд: Имущество на Нотариуса не е отнемано

Иво Стефанов е адвокатски сътрудник. Беше арестуван при акция на столичната полиция в дома му в с. Иваняне. Там е адреса и на адвокатската кантора. „Установихме множество документи. И се потвърди наша информация, че съхранява незаконни оръжия, множество такива, и много боеприпаси. Нито едно от огнестрелните оръжия не е ловно”, казват от МВР.

Домът на адвокатския сътрудник е и кантора на адвокат Божидар Колев. „Не вярвам да се е занимавал, глупости са това”, отвръща той на зададен въпрос за Стефанов. 

Съдът обаче прецени, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства. За измамите и лисата на разрешително за оръжията и остави Иво Стефанов окончателно в ареста. Засега той е обвинен за придобити с измама три апартамента.

Освен този на „Оборище”, другият е в столичния ж.к. „Люлин”. „Живееше стар човек, често го виждах и след това една вечер чух, че линейка дойде - беше починал. Живееше сам, нямаше деца, близки”, споменава съсед.

Много скоро след смъртта на собственика се появили мъже, които се  представили за негови близки. „Няколко души бяха дошли и казаха, че са негови племеници и се качиха до горе, за да разгледат апартамента. Не знам как са влезли и след това видях, че постоянно се въртяха брокери с хора”, допълва той. 

Аналогичен е сюжетът и с апартамент в столичния квартал "Дружба". В жилището има наематели. Те посочват, че новият собственик е адвокат Стефанов. Предният собственик починал през юни. Нямал близки. Наемателите научават от NOVA, че адвокатския сътрудник, на когото плащат наем, е арестуван.

Каква е схемата? Мишена са апартаменти на самотно живеещи и без наследници хора, сочи разследването. След смъртта им са придобивани с фалшиви завещания. Първоначално на името на подставени лица. След това са прехвърляни на името на адвокатския сътрудник. Разследва се придобиването на общо осем имота.

„Установихме, че имотите са няколко в различни райони на столицата. Като документите, които са ползвани са били в полза на въпросното лице както и на други лица, които със знание са прехвърлили имотите в негова полза”, заяви Иван Пенев, отдел „Икономическа полиция“.

Уволниха служителите на МВР, отстранени след гонката в Стара Загора

С какви имоти разполага разследвания? Проверката на NOVA установи, че имотното досие на адвокатския сътрудник е внушително. Цели 17 страници. Много разпоредителни сделки с недвижими имущества. Фигурират не само апартаменти, но и поземлени имоти в различни райони на страната - Белоградчик, Своге, Драгоман, Сливница и Банкя. Забелязват се различен тип сделки - замяна, покупко-продажба, придобиване със завещания.

Една от последните сделки е  в столичния квартал „Западен парк”, показват документите с които разполага NOVA. В книжата е записано, че там е направена замяна с нотариален акт.

Според източници на NOVA и на тази сделка ще се направи ревизия, тъй като е съмнителна. Хората в блока познават Иво Стефанов. Прави ремонт в жилището, което е прехвърлено на негово име от мъж, който фигурира в още няколко негови имотни сделки, показват документите.

Месеци по–рано адвокатският сътрудник е продал жилище в „Овча Купел”. Малко преди това той го е придобил чрез замяна с нотариален акт от двама братя, пише в книжата. Източници на  NOVA твърдят, че и тази сделка ще бъде проверена.  Съседи разказват, че първият собственик е бил самотноживеещ и без наследници мъж, който починал преди няколко години. 

Отстраниха от длъжност директора на „Вътрешна сигурност” в МВР

Наематели намираме и в друго жилище, което според документите е собственост на адвокатския сътрудник в столичния ж.к „Люлин”. Придобил го е през 2014 година със завещание, пише в книжата.

Следва и още един апартамент в „Люлин”, сделката за който ще бъде проверена. Собственичката - самотноживееща жена и без наследници е починала преди години.

В документите има още два апартамента в столичния квартал „Люлин”, в които фигурират имената на адвокатския сътрудник, както и на мъже, чийто имена срещаме в други сделки като прехвърлители. Вероятно това са подставените лица. 

Колко от имотите са придобити с измама, ще установят разследващите, които имат достъп до всички документи по сделките. Безспорно, обаче е едно - схемата не е действала без съдействието на длъжностни лица, които са изнасяли информация. Засега нотариуси не се проверяват, тъй като няма данни за тяхно участие, казват разследващите. Освен това сделките са ставали при различни нотариуси.

След гонка: Задържаха мъж с 23 000 лв. откуп за крадена кола, има пострадали полицаи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Търсят се обаче други държавни служители, които евентуално са подавали ценната информация за починали самотноживеещи и без наследници хора. Цветан има предположения откъде е изтекла информацията в неговия случай. "Този човек е намерил данни или от Съдебна медицина или от Пето районно управление на МВР", посочва той. 

NOVA потърси дознателя, около когото Цветан има съмнения, и когото не успява да открие месеци наред, за да вземе ключовете от жилището си. От районното отговориха, че този служител е напуснал на 31 януари и е постъпил на работа в  ГДБОП. 

Ще бъде проверен и този служител на МВР. Част от разследваните имоти са на името на адвокатския сътрудник. Други - на негови близки. Те ще бъдат обявени за нищожни. Има и такива, обаче които са били препродадени няколко пъти.

Това е втора подобна схема разкрита за последните пет години. С използването на фалшиви завещания. Данните на нотариалната камара показват, че тези случаи зачестяват през последните години.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase