Полицията е заловила нарушителя

МВР на крак заради ново видео, на което се вижда как шофьор кара с 260 км/ч по столичното Околовръстно шосе. Мъжът сам се е похвалил за това в социалните мрежи, а от полицията обявиха, че автомобилът ще бъде спрян от движение.

Ден след публикуването на кадрите техният автор е установен и извикан в „Пътна полиция”. Това не е първият път, в който водачът демонстрира мощността на автомобила си. В случая не става въпрос за нов спортен автомобил, а за доста по-стара кола.

Без ръце на волана: Разпоредиха проверка на клипове с опасно шофиране, качени от "Мис Силикон"

По думите на полицията двигателят е бил модифициран, за да позволи скорост от близо 300 км/ч. „Има монтирани допълнителни агрегати, помощно турбо, изменения на генерацията, която също е спортна. За тези изменения в конструкцията на водача ще му бъде съставен акт”, каза зам.-директорът на „Пътна полиция” Мартин Цурински.

Собственикът на колата може да бъде глобен с между 2000 и 7000 лева, тъй като технически колата не е създадена да поддържа подобна скорост и ще бъде спряна от движение. Санкция за карането с 260 км/ч обаче трудно може да има.

„Само на база видеоклипа няма как да вземем отношение и да съставим някакъв акт относно скоростта”, допълни Цурински.

По думите на автомобилния експерт Румен Дунев всички модификации по колата трябва да бъдат отразени в талона, а тя да премине специален технически преглед, който да удостовери, че не е опасна на пътя.

„И на запад има такива автомобили, които се ползват ежедневно. Но с необходимите сертификати и подписи, които някой е сложил, за да легитимира, че тази кола е безопасна”, каза той.

Дунев допълни, че при скорост от 260 км/ч и най-малката неравност може да доведе до загуба на управлението на колата, а за бъде овладян автомобилът в такива условия, шофьорът трябва да е с уменията на професионален състезател.

По данни на МВР за периода от 1 януари до 20 февруари са станали 803 тежки пътни произшествия. Животът си на пътя за изгубили 53 души, 989 души са пострадали в катастрофи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase