„Колко ще струва тази трансформация и откъде ще започне сливането”, запита финансистът

Има много въпроси, на които финансовият министър Асен Василев трябва да отговори преди да започне сливането между НАП и Агенция „Митници”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Любомир Каримански, бивш председател на Бюджетната комисия в 47-ото Народно събрание.

„Дали ги има описани всички дейности на двете агенции. Този формат един и същ ли е, използват ли се софтуери, които могат бързо да се интегрират помежду си, това ще доведе ли до оперативна съвместимост. Имаме ли анализ на разходите, каква е ползата за гражданите при подобна трансформация”, запита Каримански. Бившият депутат припомни, че подобна идея за сливане на НАП и „Митници” е имало преди десетилетия. 

Журналисти за сливането на НАП и "Митници": Голяма реформа, за която нямаше предварителна информация

Финансистът попита колко ще струва тази трансформация и откъде ще започне сливането. „Когато искаме да се оправдаем за липсата на приходи, може да започнем подобна реформа”, каза Каримански.

Като евентуална печалба от сливането на двете агенции той изтъкна, че при наличието на структури, които са под шапката на едно ведомство, е възможно някои процеси да се дублират. За да се избегне това, се въвеждат организации на споделени услуги. „Мога да се съглася донякъде с необходимостта от реформа, но такава, каквато не засяга спецификата в дейността на двете агенции. Тя да бъде на ниво дублиращи се дейности в изнесен център”, изтъкна той евентуалните предимства от подобна структурна промяна.

Единна приходна агенция: За преимуществата и недостатъците на новата мегаструктура

Финансистът даде пример с Великобритания, където е имало едногодишен анализ на подобни промени. Целта на изследването била да се разбере колко по-бързо и по-качествено може да се предоставят услуги към крайния потребител и след това да решат дали ще правят реорганизация или трансформация, поясни той. В Унгария са променили данъчната администрация чак преди да променят икономиката си. „Трябва да сме подготвили почвата и тогава да трансформираме икономиката си”, обясни Каримански.

Запитан дали ще има ротация в кабинета „Денков-Габриел”, финансистът отговори: „Надявам се, че ще се разберат. Става дума за много пари, за Плана за възстановяване и устойчивост. Мисля, че действията за сливане на двете агенции са обсъдени”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase