Тя не е просто секрет, обясни медикът

Кашлицата от коклюш е спастична, от централно дразнене в мозъка, не е просто секрет. Тя протича в няколко пристъпа, а когато са един след друг, човек не може да си поеме въздух. Заболяването е силно заразно. Често възрастните го пренасят към децата. Това каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"100-дневната кашлица се нарича така, защото действително е много продължителна. Това е бактериално заболяване, но проблемът е в токсините му. Става дума за предотвратима с ваксина болест. Имунизацията започва още в бебешка възраст - на 2-3 месеца, после година по-късно, на шест и на 12 години. По-голяма част от заболелите са с незавършен имунизационен цикъл", обясни тя.

Проф. Христова: Пикът на грипа премина

По думите ѝ са възможно заразяване и при напълно ваксинирани деца. "Имунитетът постепенно избледнява или не се изгражда напълно. Най-сегнати са децата, а заболелите на възраст над 20-30 години са около 10%. Лечимо е в начален стадий, с антибиотици, но става все по-трудно да се контролира с напредване на заболяването. Има и паракоклюш - протича по-леко и може да се обърка с коклюш при ваксинирани", сподели медикът. 

Според нея все още няма установени случаи на морбили у нас. "Повишаване на ваксиналното покритие е решението. Ако то не е над 95%, децата са в риск", посочи проф. Христова. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase