Прогнозата е по-скоро за правителство, не за предсрочни избори

Започва важна политическа седмица. Последни дни преди да изтекат първите 9 месеца от управлението на ротационен принцип. Правителството, начело с Николай Денков, доброволно ще подаде оставка на 6 март. Дотогава от „Продължаваме Промяната - Демократична България” трябва да са подготвили анализ за работата на всички министри.

Ключова политическа седмица – какви решения ще бъдат взети

След отхвърления от ГЕРБ-СДС меморандум, от партията отговориха с контрапредложение - коалиционно споразумение. ПП-ДБ ще трябва да се произнесе по него до 8 март. От развитието на този въпрос зависи и кой от възможните сценарии ще се развие - ротация или предсрочни парламентарни избори. 

Решението на спора политическите експерти виждат посредата. "Ако се стигне до подписването на такъв документ, той няма да е нито меморандум, нито коалиционно споразумение. А може би споразумение за управление или нещо такова, за да се избегне от тази неудобна думичка "коалиция", заяви политологът Стойчо Стойчев. 

"Ако искат може да го кръстят и "мемоспоразумение", не е важно как се наименува, а какво има като съдържание в текста", посочи преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова. 

Прогнозата е по-скоро за правителство, не за предсрочни избори. Но компромис ще се наложи и от двете страни, смята политологът Стойчо Стойчев.

"Компромисът, който биха направили "Продължаваме Промяната - Демократична България" е да подпишат такова споразумение, преди да има избран състав на ВСС и Антикорупционна комисия. А компромис от страна на ГЕРБ би било да се откажат от исканията за половината министерски постове. Да се запази съотношението на министри, каквото в момента, в относителна степен. Може би освен поста на външен министър, ГЕРБ да получат още някое министерство", подчерта той. 

Денков обясни процедурата при ротацията

Стойчев определи спора за Външно министерство като блъф. Той не вижда вариант, в който ротационните премиери да не си разменят местата и Денков да остане на поста. "Би било твърде екстравагантно", допълни той. 

Премиерът Николай Денков вече обяви, че ще подаде оставка на 6 март, но няма срок по закон, в който тя да бъде гласувана от Народното събрание. "Ако търсим времеви хоризонт е възможно до 8-9 април да се разтегли процедурата, преди президента да насрочи избори като за 9 юни", уточни доц. Киселова. 

А вариантите на процедурата са два – само Денков да подаде оставка като премиер, или да подаде оставка на цялото правителство. И при двата съставът на министрите може да бъде променен.

"След като бъде приета оставката предстои президентът да започне консултации с парламентарните групи. Ако желаят да станат нещата сравнително бързо може да стане в рамките на ден, два, три", каза преподавателят по конституционно право в СУ. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase