С него са и по един представител от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”

Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в нашия регион и в Европа. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Република Азербайджан по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова. 

В Баку делегацията ни отдаде почит пред паметта на националния лидер Гейдар Алиев в Алеята на честта. Заедно с Желязков при посещението има и по един представител от групите на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”.  

Желязков: България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност

„Отличните отношения и стратегически диалог между нашите страни придобиват още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика и особено след военната агресия на Русия срещу Украйна”, отбеляза председателят на българския парламент.

Той припомни, че през октомври 2022 г. беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през миналата година и тази със Сърбия, с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ и увеличи транзитния си капацитет.

В тази връзка Росен Желязков подчерта пред президента Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

„През миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз”, подчерта Росен Желязков и уточни, че пускането на интерконектора между България и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа.

Илхам Алиев e преизбран за пети път за президент на Азербайджан

„Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки”, отбеляза президентът Илхам Алиев. „Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера”, добави той.

Росен Желязков подчерта значението и интереса за присъединяване към споразумението за пренос на Зелена енергия. „Има неизползван потенциал в търговско-икономическите ни отношения, който се надявам скоро да бъде оползотворен”, заяви председателят на НС. Той отбеляза ключовата роля на Транскаспийския международен маршрут и значението на възможностите, които той предоставя в условията на нарушени логистични връзки между Азия и Европа.

България приветства избирането на Баку за домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата, посочи Желязков. По думите му това потвърждава ролята на Азербайджан като важен участник в глобалната енергийна политика.

Председателят на Народното събрание потвърди, че страната ни е готова активно да сътрудничи за това международно събитие, включително да проведе съвместни подготвителни мероприятия в България.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase