Коментират социологът Евелина Славкова и политолозите Милен Любенов и Любомир Стефанов

Държавният глава връчи папката с мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС. Той беше получен от кандидата за министър-председател Мария Габриел. В залата на „Дондуков” присъстваха премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че преговорите продължават още 24 часа и ще бъдат финализирани във вторник в 12:00.

„ГЕРБ вчера, с първата пресконференция, искаха ясно да покажат на ПП-ДБ, че са готови и имат смелостта да стигнат до края, в това число и да отидат на избори. От друга страна, ПП-ДБ може би има притеснение от това да отиде на предсрочни избори и помоли за 7-дневен срок, в който да продължи да се обсъжда този кабинет. Имаме едно непрекъснато надцакване. Смятам, че все пак вероятността да имаме кабинет е малко по-голяма от това да има предсрочни избори. Със сигурност днешният ден не отговаря на въпроса кое ще надделее”, заяви социологът Евелина Славкова.

ГЕРБ: Преговорите с ПП-ДБ приключват утре в 12:00 часа

„С оглед на снощната пресконференция, която ГЕРБ даде, това беше оказване на натиск и опит за изнудване до голяма степен. Но това, което изтече в медиите днес – проектокабинетът, в него се виждат знакови политически лица от ГЕРБ. И това води до съществена промяна в конфигурацията на това правителство. Още в самото начало кабинетът беше заявен като такъв с по-експертен профил. Вярно е, че имаше две знакови лица от ПП-ДБ – Денков и Василев, но сега, в рамките на тези предложения, това допълнително би затруднило преговорите”, заяви политологът Милен Любенов. Той предположи, че може да има и блъфиране от страна на ГЕРБ, предлагайки неприемливи фигури за ПП, за да отидем на избори.

„Според мен ставаме свидетели на една легитимна политическа игра на шах. В момента имаме тактически публични ходове, които търсят стратегическа дълбочина и предимство. ГЕРБ в момента легитимно и публично изнудват ПП. Нещо, което ПП-ДБ опитаха с тях. Да се види кой докъде стига, колко кураж има”, заяви политологът Любомир Стефанов.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase