Неговото име беше посочено от Мария Габриел като това, което окончателно е сложило точка на опитите за ротация

След седмиците на изострен политически диалог, постоянна промяна на позициите и дори обиди между партньорите, едно име беше посочено от Мария Габриел като това, което окончателно е сложило точка на опитите за ротация. Според нея от „Продължаваме Промяната - Демократична България” са поискали смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

ДИРЕКТЕН СБЛЪСЪК: Кирил Петков и Калин Стоянов размениха реплики за срещи, полицейско насилие и… кино

Въпросът чий министър е Стоянов се появи още през ноември 2023 година след протестите на футболни фенове в София и последвалите сблъсъци. От ПП-ДБ заявиха, че Стоянов е назначен от ГЕРБ и ДПС и поискаха оставката му. Двете формации контрираха, като заявиха – той е назначен от „Продължаваме Промяната”.

„Това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани в заведения”, посочи тогава Кирил Петков.

„Интересното е, че оставката ми е поискана от човека, с когото единствено разговарях и който в продължение на два дни ми се молеше аз да стана министър на вътрешните работи”, заяви Стоянов.

„Няма да угаждаме на Кирил Петков. Дай да сложим и другия му бодигард да стане министър. Трябва да си отиде и Денков, заедно с него”, отвърна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В нощта на протестите вътрешният министър се оказа на кино. „Получих информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо”, каза тогава премиерът Денков. „Бях в непрекъсната комуникация с главния секретар на МВР”, отговори Стоянов.

СБЛЪСЪК ВЪВ ВЛАСТТА: Вътрешният министър повтори, че няма да подава оставката, поискана му от ПП-ДБ

Стигна се и до въпроса - чий министър е Стоянов. „Той беше подаден като експерт от ГЕРБ. Понеже ние му искаме оставката, като парламентарна група, а ГЕРБ и ДПС го пазят - от днес този министър е техен”, обяви Петков.

Обвинения в политическо вмешателство в МВР бяха отправени дори в ефира на NOVA. „Господин Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика”, заяви силовият министър. „Разговори с господин Пеевски и господин Борисов съм имал в пленарната зала и извън нея”, добави Стоянов.

„Всички лидери обсъждаме с министъра на МВР. И сме се виждали с него и заедно сме се виждали с него, аз не мога да разбера това Радино вълнение”, каза Пеевски.

И ГЕРБ, и ДПС заявиха, че Стоянов е избран от „Продължаваме Промяната”. „Той е министър на Кирил Петков”, обясни Пеевски. „Аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек. Но не мога да се съглася да се сменя министър, защото не угажда за партийни назначения”, добави Борисов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.