Коментар на д-р Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация

След като парламентът отхвърли идеята за забрана на нови болници и дейности, сега правителството прави нов опит да включи такъв текст в закон, но този път с директни промени в Закона за лечебните заведения. Резерви към промените изразяват обаче от Българската болнична асоциация. 

Според правителството е важно преди да се разкриват нови болнични легла, да се направи равносметка къде има нужда и от какви специалисти.

„Логично ли е точно днес и толкова бързо след решението на парламента, без промяна, без стратегия, без регулатори, да се прибягва до подобна мярка”, заяви д-р Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.  

Забраняват разкриването на болници до утвърждаване на новата здравна карта

„Всичко, което се случва, ни навежда на съмнението, че имаме тежка корупция. Ясно е, че това е лобизъм. Да, налага се да имаме регулации и Болничната асоциация подкрепя подобни действия, но винаги сме твърдели, че това трябва да се случва по един регулиран начин, при един обоснован начин, така че регулациите да бъдат до ползи за обществото, а не мораториум в общ вид, така както го чуваме, че се прилага в момента”, заяви д-р Марков.

По думите му от Болничната асоциация са категорично „против” прилагането на мораториум в такъв общ вид, защото това ограничава развитието на здравната система, на иновативните решения, на инвестициите.

„Знаем много добре, че нашето здравеопазване има нужда от развитие и ни го признаваме”, каза д-р Марков. „Да, наистина, като абсолютен брой лечебните заведения изглеждат много – около 370. Но нека не забравяме, че много от лечебните заведения за болнична помощ съществуват като специализирани малки структури, които не изпълняват функцията на големи болници”, обясни той.

Той даде пример: „Защо в района на Александровска болница, която имахме преди години, днес съществуват няколко болници?”, попита д-р Марков. „Необходимо ли е Столична община да инвестира толкова средства в развитие на лечебни заведения, при положение, че столицата е наситена с толкова много болници”, запита още експертът. 

„Повечето организации в здравеопазването са внесли своето становище, че общ мораториум и спиране на развитието е нещо вредно за здравеопазването”, обясни д-р Марков.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase