Всички останали международни летища у нас също са организирали дейността си от 31 март

Всички международни летища у нас са готови да работят като част от Шенген от 31 март. Една проверка по-малко ще има както за заминаващите, така и за пристигащите пътници, чието пътуване завършва или започва от летище, което е на територията на страни от Шенген. На аерогарата в Бургас, която е една от двете големи черноморски, приключва подготовката за работа в новите условия. Отпадащите гранични проверки ще бъдат заменени с компенсиращи мерки, които ще съкратят времето за престой на пътниците на летището.

Ще нараснат ли родителските отвличания след приемането ни във въздушния Шенген

„Ако сметнем, че най-краткото време за извършване на гранична проверка е 2 мин., ако няма опашки, и може да стигне до 30-40 мин. с изчакването на опашката, това означава, че времето за престой на летището ще се съкрати минимум от 2 до 40 минути”, пресмята началникът на Гранично полицейско управление - Летище Бургас комисар Мирослав Тодоров.

„Важно е да се уточни, че гранични проверки преминават абсолютно всички пътници, които пристигат от дестинация, която не е в Шенген, без значение дали в самолета има граждани на Европейския съюз, или такива на трети страни. Разделянето основно става на гишетата за извършване на гранични проверки. Можем да разделим пътникопотока на граждани на европейски страни и на всички останали, което да облекчи проверките и да гарантира бързото придвижване на гражданите на ЕС”, допълни комисар Тодоров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase