Новите технологии ще разпознават лица на хора и номера на коли

На прага на летния сезон в „Слънчев бряг” беше демонстрирана супер усъвършенствана система за видеонаблюдение. Тя включва близо 100 камери. Четири от тях са съвместими със софтуер за разпознаване на лица, както и за разпознаване на автомобилни номера. От полицията и Община Несебър са убедени, че новата система ще доведе до рязък спад на престъпността по морето през летния сезон.

Спасителите на плажовете у нас – с ново работно време

Службите имат възможност да издирват автомобили само по зададен номер, като не е необходимо постоянно наблюдение на мониторите в контролния център, тъй като система алармира сама в момента, в който засече търсеното превозно средство. „Системата използва изкуствен интелект, което подпомага значително скоростта на работа с нея, като разпознаване на лица или МПС-та", съобщи началникът на "Криминална полиция" към РУ-Несебър гл. инспектор Антон Ганчев. Към обновената система за видеонаблюдение са интегрирани и наличните до момента стари камери в курорта.

Първите хотели в „Слънчев бряг” ще отворят врати за Великденските празници. Хотелиерите си спомнят, че в предходните години обирите и кражбите в курорта бяха ежедневие. „Плажът много се изчисти от престъпници. Още при първите поставяния на камери престъпността в комплекса падна на 50%. Повечето от бандите, които искат тук да заработват, тръгнаха по южните ни съседки", заяви хотелиерът Румен Мончев.

А в най-големият ни курорт очакват 20% ръст на туристите това лято.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС