Какви са тенденциите при цените на стоките и услугите

Инфлацията в България през март продължава да се забавя на годишна база, а вече десети месец тя е едноцифрена. Това сочи справка в Националния статистически институт. През март 2024 г. месечната инфлация е 0,2%, а годишната - 3 на сто.

Германия и Франция отчитат спад на инфлацията

През февруари месечната инфлация беше 0,3%, а годишната - 3,3 на сто. Нейният пик беше отчетен през септември 2022 година, когато на годишна база инфлацията достигна 18,7%.

Движението на цените на стоките и услугите

През март 2024 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи: развлечения и култура - с 0,9%; съобщения - с 0,9%; транспорт - с 0,8%; разнообразни стоки и услуги - с 0,6%; алкохолни напитки и тютюневи изделия - с 0,6%;· ресторанти и хотели - с 0,5%; жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - с 0,5%; здравеопазване - с 0,2%.

По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: облекло и обувки -  с 0,6%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 0,5%; хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 0,1%. Без промяна остават цените на услугите в група „Образование”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Екатерина Тотева, БТА