Това сочат официалните статистически данни в двете големи икономики

Германската инфлация се е забавила през март, подпомогната от спада на цените на електроенергията и хранителните стоки. Това сочат окончателните данни, които потвърждават първоначалните оценки на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от „Ройтерс”.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика е спаднала до 2,3 на сто, което е най-ниското равнище от юни 2021 г. насам. Германските потребителски цени, хармонизирани спрямо ЕС, са се увеличили с 2,7% на годишна основа през февруари.

Основната инфлация в Германия, която изключва нестабилните цени на храните и енергоизточниците, е била 3,3 на сто през март, или с 0,1 процентни пункта по-ниска, отколкото през февруари.

Световната банка: Приемането на еврото от България през 2025 г. ще е трудно, но не невъзможно

„През март 2024 г. храните са били по-евтини за потребителите, отколкото преди година за първи път от февруари 2015 г. насам", заяви Рут Бранд, председател на статистическата служба.

Междувременно френската инфлация е нараснала с 2,4 на сто на годишна основа през март, съобщи в петък Националният статистически институт Insee, цитиран от „Ройтерс”.

За инфлацията през март е допринесъл най-сериозно растежът при цените на производствените стоки и лекото повишение на цените на тютюневите изделия, сочат статистическите данни.

На месечна основа цените са се повишили с 0,2 на сто през март след 0,9 % през февруари.

Цените на енергията са се увеличили с 3,4 на сто на годишна основа след растеж от 4,3 на сто през февруари.

Ръстът на цените на хранителните стоки през март се е забавил до 1,7 на сто спрямо нивото си от 3,6% през февруари, като това е 12 пореден месец, в който инфлацията при храните се охлажда.

Цените на услугите през март са скочили с 3 на сто спрямо 3,2% предходния месец.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase