Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Лекари от отделението по неврохирургия в частна болница в Бургас са издали епикриза на своя пациентка, в която е упоменато, че ѝ е направена оперативна интервенция, без такава да е извършена. Това твърди потърпевшата Милена Стефанова, която разказа пред NOVA за лечението си в болницата, откъдето била изписана в неделя.

Епикриза без интервенция: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Бившият здравен министър д-р Мими Виткова сподели изненадата си от реакцията на ръководството на лечебното заведение. "Директорът на болницата създаде неприятно усещане у хората, най-вече - липса на доверие. Може да има техническа грешка - разменени епикризи, но да откажеш да обективизраш нещата, прави лошо впечатление. Разрез от 6 мм няма как да не се види на четвъртия ден. Най-тежкото последствия от такива случаи е загубата на доверие. Клиничната пътека в случая на жената е 5400 лева. Гръбнакът се оперира по друга, която е 2900 лева, тук са и ендоскопските операции", заяви д-р Виткова.

След репортаж на NOVA: „Медицински надзор“ започна спешна проверка в бургаска болница

От своя страна д-р Спас Спасков посочи, че едва след проверка на документацията и преглед на жената, ще може да се твърди със сигурност какво се е случило. "Сега градим картина на базата на предположения. Няма вероятност да няма следа от оперативна интервенция, ако е била извършена такава. Документацията не пасва с това, което виждаме - затова е нужна проверка. Понякога пациентът се договаря с лекаря, че НЗОК ще плати процедурата, а не самият пациент. Това е човещина, която означава нарушение на правилата", смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase