Гласуването беше проведено от Надзорния съвет на НОИ

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, въпреки че по „швейцарското правило” индексацията трябва да е по-малка. Решението, което очакваха над 2 млн. пенсионери, беше взето в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт след дни на спорове.

Индексацията на пенсиите се превърна в разделителна линия в последните дни, когато стана ясно, че прогнозата, заложена в края на миналата година в държавния бюджет, може и да не е вярна и всъщност средният осигурителен доход и инфлацията да водят не до 11% осъвременяване, а до 10 на сто. Това за средната пенсия означава около 8 лева разлика, но за бюджета е в размер на 100 милиона лева.

След като вчера правителството пое ангажимент, днес социалният министър предложи, а Надзорният съвет гласува индексация от 11 на сто, както беше заложено в бюджета.

Индексацията на пенсиите: Държавата пое ангажимент увеличението да е 11% (ОБЗОР)

Преди да бъде взето решението от ПП-ДБ поискаха още в 10 часа тази сряда да бъде свикано извънредно заседание на парламента, на което депутатите да задължат НОИ да гласува по-високата индексация. Според правилника за дейността на Народното събрание председателят му – в случая Росица Кирова, е длъжен в срок до 7 дни да свика такова извънредно заседание. За това са необходими поне 48 подписа. Досега от ПП-ДБ са събрали 51.

„Предложих 11% на Надзорния съвет на НОИ. Единствено АИКБ бяха против това решение. И работодателските организации, и синдикатите, и държавната квота подкрепи това предложение. Парламентът не може да взима и да задължава с решение”, заяви Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика. 

„Асоциацията на индустриална капитал не се занимава с политика. То е просто предизборно обещание. Ако ние искаме да имаме наистина пенсионна реформа, трябва да спазваме закона. В случая за нас законът се нарушава”, коментира Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има гласуван закон за финанси на държавата, има записани числа в него, те трябва да се изпълняват. Всъщност 11% е изпълняване на Закона за държавния бюджет”, заяви Александър Загоров от КТ „Подкрепа”. 

Според правилника на Народното събрание при постъпили поне 48 подписа, председателят е длъжен да насрочи извънредно заседание до 7 дни от постъпването му. Под искането на партията стоят 51 подписа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase