Текстът беше приет на годишната министерска среща на Комитета на министрите

Съветът на Европа прие първия в историята правно обвързващ международен договор, който урежда използването на изкуствен интелект (ИИ) - Рамкова конвенция за изкуствения интелект. Експертите призоваха международните организации и правителствата да намалят рисковете, свързани с технологията, която се очаква да промени почти всички аспекти на човешкия живот през следващите години.

„Договорът, който е отворен и за неевропейски държави, установява правна рамка, която обхваща целия жизнен цикъл на системите с ИИ и разглежда рисковете, които те могат да създадат, като същевременно насърчава отговорните иновации“, се казва в изявление на Съвета на Европа.

Текстът беше приет на годишната министерска среща на Комитета на министрите, в която участват министрите на външните работи на 46-те държави членки, предаде АФП. 

Как изкуственият интелект влияе на пазара на труда

„Рамковата конвенция за изкуствения интелект е първият по рода си глобален договор, който ще гарантира, че изкуственият интелект отстоява правата на хората“, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

„С този нов договор целим да гарантираме отговорно използване на изкуствения интелект, което зачита правата на човека, върховенството на закона и демокрацията", добави тя.

Конвенцията е резултат от двугодишна работа на междуправителствен орган, в който участваха 46-те държави - членки на Съвета, Европейският съюз и 11 държави, които не са членки на Съвета, включително САЩ и Ватикан, както и представители на гражданското общество и академичните среди. 

Експерт: 4-дневна работна седмица - ако работите с изкуствен интелект

Наред с други разпоредби, договорът изисква от страните да гарантират, че системите за изкуствен интелект не се използват за подкопаване на демократичните институции и процеси.

Изискванията за прозрачност и надзор ще включват „идентифициране на съдържанието, генерирано от системите с ИИ“ пред потребителите.

Рамковата конвенция ще бъде открита за подписване във Вилнюс, столицата на Литва, на конференция на министрите на правосъдието през септември.

През март Европейският парламент прие най-мащабните в света правила за управление на изкуствения интелект, включително мощни системи като ChatGPT на OpenAI.

Високопоставени служители на ЕС заявиха, че правилата, предложени за първи път през 2021 г., ще защитят гражданите от рисковете на технологията, развиваща се с главоломна скорост, като същевременно ще насърчат иновациите на континента. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС