То беше поискано от ПП-ДБ

Днес депутатите се събраха за първи път по време на кампания, за да решат окончателно за пенсиите от 1 юли. Заседанието беше поискано от „Продължаваме Промяната-Демократична България”.

Още вчера обаче, народните представители от Социалната комисия не бяха съгласни да се обсъжда въпрос, който вече е получил своето разрешение. Оказа се, че има и други теми, които народните избраници искаха да обсъдят.

Час и половина отне на депутатите да започнат работа по дневния ред. БСП поискаха да се добави изслушване на енергийния министър и председателя на КЕВР за цената на тока от 1 юли. ПП-ДБ подкрепиха предложението.

„Искаме да знаем какво е основанието за тези намерения за драстично увеличение”, призова Корнелия Нинова от БСП.

„Приканваме да подложите точката на гласуване, защото в противен случай ще извикаме отново извънредно заседание”, коментира Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Заплати, пенсии и данъци: Какво обещават кандидат-депутатите

„Няма да подложа на гласуване тази точка, защото присъствах на Председателския съвет. Там ясно се водеше протокол и се разбрахме, че ако има опасност да има промени по отношение на цената на електроенергията преди края на предизборната кампания, ще включим точката в дневния ред. Ако няма такава опасност, следващото Народно събрание може да направи изслушване на председателя на КЕВР”, обясни председателя на парламента Росица Кирова.

Така и точката изобщо не се подложи на гласуване. Депутатите се заеха с пенсиите на първото заседание по време на предизборна кампания.

„Чухме, че това изслушване е безпредметно и е преиизборна кампания. Много бих се радвал ако е така, но за съжаление не е. Пари има, но вие искате те да отиват не при българските граждани, а при приближените фирми на ГЕРБ”, твърди Асен Василев от ПП-ДБ.

„Няма да вляза в тона, който беше подхванат. Пнсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 11%”, поясни премиерът Димитър Главчев.

Официално: 11% индексация на пенсиите от 1 юли

Дебатите продължиха със спорове защо изобщо се провежда заседание.

„Поводът за днешното заседание е дезинформацията, манипулацията и измамата”, поясни Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Това правителство на сглобката, което си отиде, не увеличава пенсиите, а само ги осъвременява”, смята Геогри Гьоков от БСП.

„Не виждам никаква причина да сме тук, освен да провеждаме предизборната кампания на ПП” контрира Павела Митова от ИТН.

„За 3 години наваксахме 10 в икономиката. Вече не е „от всички за един или двама, а от всички за всички”. И аз знам, че това не ви харесва”, коментира Венеция Ангова от ПП-ДБ.

ДПС не взеха участие в разискванията. А от „Възраждане” изобщо не се явиха в пленарната зала.

В сряда от партията изпратиха писмена позиция.

„Вчера ПП-ДБ, които предизвикаха извънредно заседание на Народното събрание, и малко по-късно ГЕРБ и ДПС, които направиха неуспешен опит да предизвикат второ извънредно заседание, за пореден път компрометираха институцията Народно събрание, превръщайки я в предизборна арена. Трибуната на Народното събрание за пореден път беше осквернена от лица, говорещи за законност, но неспазващи закона, чиито празни слова  и лицемерни опити за решения на проблеми отвращават българските граждани. Това е поредната проява на властимащите, която показва, че 49 Народно събрание, което ще влезе в историята с най-много пагубни за българската държава решения, обслужващи предимно чужди  интереси,  е с изчерпан кредит на доверие и не бива да функционира. Вероятно в останалите две седмици и половина ще станем свидетели на още опити за извънредни заседания, защото им е по-лесно да говорят на трибуната вместо да излязат на площада на всеки град, да се срещнат очи в очи с българския народ, чието бъдеще ограбват. Да пътуват по разбитите пътища в страната ни, да се сблъскат с разрухата, обезлюдяването, безработицата и страха на хората от войната, в която опитват да ги въвлекат. Повече така не може!", пишат оттам. И призозават българите да излязат и да гласуват на 9 юни.

„Само високата избирателна активност ще промени всичко, купеният, корпоративен и манипулиран вот на управляващите се побеждава само с гласуване. Нека ги изненадаме и да си върнем държавата, да не бъдем повече свидетели на пошъл спектакъл, който разиграват в залата на Народното събрание, грижливо пазена, така че народът да не може да дойде при тях и да им каже какво мисли", допълват от „Възраждане".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase