Петимата опоненти водиха диспут по актуалните за обществото теми

Изборът на България - новата власт: От София до Брюксел. Пореден дебат в ефира на NOVA преди предстоящия вот 2 в 1. В телевизионен диспут един срещу друг застанаха Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната – Демократична България”, Йордан Тодоров от „Възраждане”, Иван Ченчев от „БСП за България” и Станислав Балабанов от „Има такъв народ”. Петимата опоненти водиха диспут по актуалните за обществото теми, задаваха си въпроси и опитаха да мотивират избирателите да гласуват за тях.

В първия кръг от регламента кандидатите обясниха какви са приоритетите на партиите, в които членуват. Първи беше Тома Биков, който заяви, че ГЕРБ-СДС ще положи всички усилия България да има редовно правителство в следващите четири години.

„Ангажиментът ни по отношение на доходите в края на управленския мандат е да достигнат 80% от средното за Европейския съюз”, поясни той.

„За да можем да сме богата държава, трябва да сменим икономическия модел, начина и бързината, с която се развиваме. Виждаме, например, при управлението на ГЕРБ, скоростта, с която наваксвахме европейския стандарт, беше с по 1%. За последните 3 години наваксахме с по 3%. Така че 3 пъти по-бързо може да стигнем и средноевропейския стандарт. Досега имахме латиноамерикански модел с голямо неравенство, където богатите стават по-богати, а бедните или емигрират или стоят в нищета. През последните 3 години имаме сериозен ръст на доходите, обаче каквото и да направим от толкова ниска база, не може да стане чудо”, смята Арабаджиев.

„Нашата политика винаги е била последователна и съответно избирателите, които са ни гласували доверие, знаят, че няма да ги подведем. Един от основните приоритети, разбира се, ще бъде предоговаряне на членството ни в Европейския съюз, защото това в момента е договорено по начин, по който всъщност унищожава икономиката ни. Трябва да предоговорим условията
ни за земеделие. През последните години големи международни корпорации влязоха в България и фалираха българския бизнес”, смята Тодоров.

„Още през 2018 година ние разработихме нещо, което нарекохме визия за България. Целта е страната да не зависи от един управленски мандат. Този документ беше много сериозен и оттам нататък последователно защитаваме тезите в него. Виждате, че някои от тях са успешни, колкото и други политически сили да се опитват да присвоят заслуги”, Ченчев.

„Трябват ясни и конкретни политики, насочени към българските граждани, а именно най-после прекратяване и контролиране на безконтролното теглене на външен дълг през бюджета. Друг приоритет е битка с демографската криза, предоговаряне на Зелената сделка и поправка на Конституцията”, поясни Балабанов.

По време на втората част от дебата кандидатите сблъскаха позиции относно Плана за възстановяване.

„От европейските фондове сме усвоили 4 процента. Това е категоричен провал. Имаме нужда от тях, а ги подхвърляме, без да направим усилия. Нямаме готовност”, смята Биков.

„Парите на Европа идват заедно с реформи. Това може да се навакса при работещ парламент”, твърди Арабаджиев.

„За три години дългът на България се е увеличил с 20 милиарда лева”, поясни Тодоров.

„Г-н Арабаджиев, бях задал въпроси към вашия министър на регионалното развитие, за да разбера какво се случва с над милиард и 400 милиона лева, които той раздаде на строителните фирми предварително. От 9 лота на АМ „Хемус” при 6 не бяха стартирали строежите”, се обърна Балабанов към представителя на ПП-ДБ.

„Финасирането на много ремонти е спряно. Такъв е случаят на тунела „Топли дол”. Парите от Плана няма да ги усвоим напълно със сигурност, а колко ще загубим - не се знае”, заяви Ченчев.

В третата част от диспута кандидатите дадоха идеите си за това как да се справим с бедността у нас.

Според депутата от „Възраждане”, за да се вдигнат заплатите и пенсиите, трябва да се заложи на родното производство.

„ИТН няма да увеличава данъците. Цените в магазините са стряскащи. Малкият и средният бизнес трябва да бъде подпомогнат”, коментира от своя страна Балабанов.

„Радвам се, че ИТН споделя голяма част от идеите ни. Трябва да се преборим в ЕС да гледат на българските земеделци, както гледат на другите. Това ще стане с изравняване на субсидиите”, обясни Ченчев.

„Ръстът на доходите е резултат от производителността на труда. Решението е инвестиции в инфраструктура”, обясни Биков.

„Всички граждани си спомнят как през 2022 г. олиото стана 8 лв. КЗК трябва да разследва картелите и спекулацията”, смята Арабаджиев.

Целия дебат гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase